Marka değil, kalite satıyoruz.
 

1994'ten beri UNCUNUZ

 
 

ÜYE OL  |  GİRİŞ    |  ŞİFREMİ UNUTTUM

Ekmeği nasıl korumalı?
Buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanması önerilen ekmek, ısıtıldığında tazesi gibi kullanılabiliyor. Konya`da yapılan bir araştırma, Türk insanının yüzde 88`inin, geleneksel olarak duyduğu saygıya rağmen, önemli bir ekonomik değer olarak kabul edilen ekmeği doğru saklamasını bilmediğini ortaya çıkardı.
65 milyon gibi çok büyük bir nüfusa sahip Türkiye`de, ortalama günde kişi başına 400 gram ekmek tüketildiği söylendi.
Bir tarım ülkesi olan Türkiye`de kişi başına yıllık un tüketiminin 150 kilogram olduğu belirlenmiş, bu rakamla ülkemiz dünya tüketiminde ikinci sırada yer alıyor.
Ekmek ve una gösterilen büyük ilgiye rağmen, üretimin nüfus oranında artmadığı belirlenmiş.
Türklerde birçok millette görülmeyen geleneksel ``ekmeğe saygı`` kültürü asırlardır devam ediyor, ancak bu gıdaya duyulan saygının ekmeğin doğru kullanımı ve saklanması bilinci ile doğru orantılı olmadığı görülüyor. Sofralarda çeşitli şekil ve gramajlarda yer alan ekmeğin hammadesi zaman zaman ithal edilmek zorunda kalınıyor, önemli bir ekonomik değer olarak kabul edilen ekmeğin korunması adeta bir milli görev .
Buzdolabı ya da derin dondurucuda saklanmalı
Günlük olarak kalan ekmeğin atıl duruma düşmemesi için en iyi yöntemin buzdolabında ve derin dondurucuda saklanması olduğunu dile getiren uzmanlar,sadece bu yöntemle ekonomiye çok büyük bir katkıda bulunabileceğini kaydediyor.
Buzdolabında bekletilen ekmeğin tüketileceği zaman çıkarılarak artı 60 C derecenin üzerinde ısıtılması durumunda tekrar taze ekmek özelliğini alacağını vurgulayan uzmanlar, şunları da bildiriyor:
Ancak, buzdolabında çok fazla yer kaplamasından dolayı özellikle kalabalık aileler bu yönteme çok rağbet etmiyor. Öte yandan tahta ekmek dolabına ambalajsız olarak konulan ekmek, gevrekliğini korumasının yanı sıra bir süre sonra çok çabuk kuruyarak, kabuk kısmı çok sertleşmektedir.
Ekmek dolabına naylon poşet içinde konulduğunda ise çok fazla yumuşama olmaktadır.
Artı 4 C derecede saklanan ekmek, çabuk bayatlasa da kuruma ve küflenmeyi önleme açısından tercih edilebilir.
Kaba bir hesapla kişi başına 400 gramdan 65 milyonluk Türkiye`de bir günde 130 milyon ekmeğin tükeltildiği bildiriliyor ve ekleniyor;bu gıdanın uzun süreli kullanımı için buzdolabı gibi koruma araçlarında saklanmasının ülke için ciddi bir avantaj.
Konya`da toplam 1353 kişi üzerinde ekmeğin kullanımı hakkında yapılan araştırmanın sonuçları, israfın boyutlarını net olarak ortaya koyarken, ekmek saklama alışkanlıklarının çok verimli olmadığını da gözler önüne serdi.
Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr

<< Geri

English French German Italian Russian Spanish Turkish

 HAFTANIN ATASÖZÜ
SORUNUN KENDİN DE OLDUĞUNU ANLAMAYAN İNSANLAR ÇÖZÜMÜ BAŞKALARININ HUZURUNU BOZMAKTA BULUR

SÜREKLİ HATA YAPAN KİŞİLERİ SÜREKLİ AFFETMEKLE O KİŞİLERİ YÜZSÜZ YAPARSINIZ

SÖYLEME SIIRINI DOSTUNA DOSTUNUN DA DOSTU VARDIR ODA SÖYLER DOSTUNA SONRA TUZ EKERLER POSTUNA

BAŞARILI İNSANLARIN PROĞRAMLARI BAŞARISIZ İNSANLARIN MAZERETLERİ VARDIR

CEHALET İNSANI ÇİRKİNLEŞTİRİR SUSKUNLUĞUM ASALETİMDENDİR HER LAFA VERİLECEK BİR CEVABIM VARDIR LAKİN ADAMA BAKARIM ADAMMI DİYE

TEMBELE İŞ BUYUR SANA AKIL ÖĞRETSİN

OYNARSAN HUYUN BOZULUR OYNAMASSAN OYUN BOZULUR

EŞEĞ'E HADDİNDEN FAZLA DEĞER VERİR İSEN KENDİNİ YARIŞ ATI ZANNEDER

GÖNÜL GÖZÜ GÖRMEYEN CAN GÖZÜ NEYLESİN DÜYADA DÖNMEYEN DİL AHIRETTE NE SÖYLESİN

MERDİ KIPTİ ŞECEAT ARZ EDERKEN SİRKATİN SÖYLER

EL YUMRUĞU YEMEYEN KİŞİ KENDİ YUMRUĞUNU VALYOZ ZANNEDER

GENÇLİĞİNDE YÜRÜMEYE ÜŞENEN KİŞİ İHTİYARLIĞINDA KOŞMAYA DOYAMAZ

EĞER MEVLA RAST GETİRİRSE KİŞİNİN İŞİNİ MERMERE GEÇİRİR DİŞİNİ EĞER MEVLA RAST GEİTRMEZ İSE KİŞİNİN İŞNİ MUHALLEBİ YER İKEN KIRAR DİŞİNİ

HAK SİLLESİNİ OLMAZ SEDASI VURDUMU DA OLMAZ DEVASI

AH İLE ABAD OLANIN AHİRİ BERBAD OLUR...!

DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR, AKAR GİDER SEL OLUR...!

BİR YOĞURUMLUK HAMURUN VARSA DA ERBABINA YOĞURT...!

 ANKET
Web Sitemiz Nasıl Olmuş?
Süper
Güzel Olmuş
İdare Eder
Sıradan
Kötü
Berbat
  
 

Anasayfa  |  Kurumsal  |  Soyaunu  |  Gıda Haber  |  Online Uncu  |  İletişim


Çizginet
& Mehmet CAN

İRTİBAT TELEFONLARIMIZ

ÇAĞRI MERK.   0 850 302(UNCU)86 28
MERKEZ            0 216 316(UNCU)86 28
GSM SAİM
       0 530 225(UNCU)86 28


SORUNUN KENDİN DE OLDUĞUNU ANLAMAYAN İNSANLAR ÇÖZÜMÜ BAŞKALARININ HUZURUNU BOZMAKTA BULUR

Kapat !