Marka değil, kalite satıyoruz.
 

1994'ten beri UNCUNUZ

 
 

ÜYE OL  |  GİRİŞ    |  ŞİFREMİ UNUTTUM

Gıda Tüketiminde Beş Anahtar

Değerli dostlar,
Bu ay sizlere,   gıda zehirlenmelerini önlemek için,  güvenli gıda tüketimindeki BEŞ ANAHTAR’dan bahsedeceğim. Bu anahtarları uygular ve işyerimizi de bu anahtarlara göre düzenlersek,   müşterilerimizi gıda zehirlenmelerinden korur,  sürekli ve standart üretim yapabilir olmanın rahatlığını yaşarız.


ANAHTAR 1; HİJYEN (TEMİZLİK)
HİJYEN’i kısaca; sağlık bilgisi, sağlığı korumak,  iyileştirmek ve sağlık koşullarını sürekli geliştirmek olarak tanımlayabiliriz.

Bazı mikroorganizmalar doğrudan hastalık sebebi olmamakla beraber, toprak, su, hayvan ve insanda fazla miktarda bulunur. Bu mikroorganizmalar,  el, giysi ve kullanılan araç-gereçlerle gıdaya taşınır ve gıda kaynaklı hastalıklara ve zehirlenmelere sebep olur.
Tüm bunların önünü kesmek için;
•Gıdalar hazırlanmadan önce eller bol sabunlu su ile yıkanmalı, hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır.
•Tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
•Gıda hazırlamada kullanılan tüm yüzey ve aletler sık- sık yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
•Mutfaklarda uçucu ve kemirici  haşerelere  karşı önlem alınmalıdır.

ANAHTAR 2; HAMMADDE KULLANIMI
Buz ve su dâhil, tüm hammaddeler tehlikeli mikroorganizmalar ve kimyasallarla etkileşmiş olabilir. Hammadde seçiminde dikkatli olunmalı yıkama ve soyma işlemleri ile doğabilecek riskler azaltılmalıdır.

Bunun için;
•Gıdaların hazırlanmasında temiz su kullanılmalıdır.
•Taze ve güvenli gıda seçilmeli veya güvenli hale getirilmiş gıdalar tercih edilmelidir.
•Özellikle taze yenecek meyve ve sebzeler bol akarsu altında yıkanmalıdır.
•Son tüketim tarihi dolmuş gıdalar kullanılmamalıdır.

ANAHTAR 3; PİŞMİŞLERLE ÇİĞ GIDALARIN AYRILMASI
Çiğ gıdalar, özellikle kırmızı ve beyaz et ve su ürünleri ile onların suları tehlikeli mikroorganizmalar içerirler. Bu mikroorganizmalar gıdaların hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebilir.
Bunları engellemek için
•Etler ve su ürünleri diğer gıdalardan ayrı muhafaza edilmelidir.
•Çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtaları ayrı olmalıdır.
•Hazırlanmış gıdalar ile çığ gıdalar birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanmalıdır.


ANAHTAR 4;UYGUN ŞARTLARDA PİŞİRME
Uygun pişirme hemen hemen tüm tehlikeli mikroorganizmaları öldürür. Gıdaların en az 70 derecede pişirilmesi tüketim için güvenli olacaktır.
•Özellikle kırmızı ve beyaz etler,  yumurta ve su ürünleri gibi gıdalar uygun sıcaklıkta pişirilmelidir.
•Gıdaların pişirilmesinde en az 70 dereceye ulaşılmalı, etlerin sularının pembe değil berrak olmasına dikkat edilmelidir.
•Pişmiş gıdalar uygun şekilde yeniden ısıtılmalıdır.

ANAHTAR 5; GÜVENLİ SICAKLIKTA SAKLAMA
Eğer gıdalar oda sıcaklığında saklanırsa mikroorganizmalar çok çabuk çoğalırlar. Mikroorganizmaların 5 derecenin altında ve 60 derecenin üstünde gelişmesi yavaşlar veya durur. Ancak bazı mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyümeye devam eder.
•Pişmiş gıdalar 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
•Pişmiş ve hassas gıdalar tercihen 5 derecenin altında soğutulmalıdır.
•Servis sırasında pişmiş gıdalar 60 derecenin üzerinde ısıtılmalıdır.
•Gıdalar çok uzun süre buzdolabında saklanmamalıdır
•Donmuş ürünler oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürülmelidir ve tekrar dondurulmamalıdır.

Saygılarımla
Suat Yağız
SYZ Danışmanlık

Not: Bu yazıda, TKB Koruma ve Kontrol Müdürlüğü notlarından yararlanılmıştır.

<< Geri

English French German Italian Russian Spanish Turkish

 HAFTANIN ATASÖZÜ
SORUNUN KENDİN DE OLDUĞUNU ANLAMAYAN İNSANLAR ÇÖZÜMÜ BAŞKALARININ HUZURUNU BOZMAKTA BULUR

SÜREKLİ HATA YAPAN KİŞİLERİ SÜREKLİ AFFETMEKLE O KİŞİLERİ YÜZSÜZ YAPARSINIZ

SÖYLEME SIIRINI DOSTUNA DOSTUNUN DA DOSTU VARDIR ODA SÖYLER DOSTUNA SONRA TUZ EKERLER POSTUNA

BAŞARILI İNSANLARIN PROĞRAMLARI BAŞARISIZ İNSANLARIN MAZERETLERİ VARDIR

CEHALET İNSANI ÇİRKİNLEŞTİRİR SUSKUNLUĞUM ASALETİMDENDİR HER LAFA VERİLECEK BİR CEVABIM VARDIR LAKİN ADAMA BAKARIM ADAMMI DİYE

TEMBELE İŞ BUYUR SANA AKIL ÖĞRETSİN

OYNARSAN HUYUN BOZULUR OYNAMASSAN OYUN BOZULUR

EŞEĞ'E HADDİNDEN FAZLA DEĞER VERİR İSEN KENDİNİ YARIŞ ATI ZANNEDER

GÖNÜL GÖZÜ GÖRMEYEN CAN GÖZÜ NEYLESİN DÜYADA DÖNMEYEN DİL AHIRETTE NE SÖYLESİN

MERDİ KIPTİ ŞECEAT ARZ EDERKEN SİRKATİN SÖYLER

EL YUMRUĞU YEMEYEN KİŞİ KENDİ YUMRUĞUNU VALYOZ ZANNEDER

GENÇLİĞİNDE YÜRÜMEYE ÜŞENEN KİŞİ İHTİYARLIĞINDA KOŞMAYA DOYAMAZ

EĞER MEVLA RAST GETİRİRSE KİŞİNİN İŞİNİ MERMERE GEÇİRİR DİŞİNİ EĞER MEVLA RAST GEİTRMEZ İSE KİŞİNİN İŞNİ MUHALLEBİ YER İKEN KIRAR DİŞİNİ

HAK SİLLESİNİ OLMAZ SEDASI VURDUMU DA OLMAZ DEVASI

AH İLE ABAD OLANIN AHİRİ BERBAD OLUR...!

DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR, AKAR GİDER SEL OLUR...!

BİR YOĞURUMLUK HAMURUN VARSA DA ERBABINA YOĞURT...!

 ANKET
Web Sitemiz Nasıl Olmuş?
Süper
Güzel Olmuş
İdare Eder
Sıradan
Kötü
Berbat
  
 

Anasayfa  |  Kurumsal  |  Soyaunu  |  Gıda Haber  |  Online Uncu  |  İletişim


Çizginet
& Mehmet CAN

İRTİBAT TELEFONLARIMIZ

ÇAĞRI MERK.   0 850 302(UNCU)86 28
MERKEZ            0 216 316(UNCU)86 28
GSM SAİM
       0 530 225(UNCU)86 28


SORUNUN KENDİN DE OLDUĞUNU ANLAMAYAN İNSANLAR ÇÖZÜMÜ BAŞKALARININ HUZURUNU BOZMAKTA BULUR

Kapat !